2023. szeptember 11-12. között, Kuvaitvárosban került megrendezésre a Magyar-Kuvaiti Gazdasági Vegyes Bizottság (GVB) 4. ülése Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, valamint kuvaiti partnere, Aseel Al-Munifi, a kuvaiti Pénzügyminisztérium helyettes államtitkárának elnökletével.

A magyar társelnök kuvaiti látogatása során kétoldalú tárgyalásokat folytatott Ahmed Abdulaziz Al-Sadoun úrral, a Nemzetgyűlés elnökével, Ahmad Al-Fahad Al-Ahmed Al-Sabah miniszterelnök-helyettessel, honvédelmi miniszterrel, Amani Suleiman Bugamaz asszonnyal, az infrastruktúráért felelős miniszterrel, továbbá Ghanem Suleiman Al-Ghanaiman úrral, a Kuvaiti Befektetési Hatóság ügyvezető igazgatójával.

Kuvaittal az Öböl-térség államai közül elsőként, 1964-ben létesítettünk diplomáciai kapcsolatokat, amelyet 1966-ban kereskedelmi kirendeltségünk, majd 1975-ben nagykövetségünk megnyitása követett. Diplomáciai kapcsolataink új lendületet kaptak a 2012-ben meghirdetett Keleti Nyitás stratégia által.

A két ország közötti dinamikusan fejlődő diplomáciai kapcsolatokat a magas szintű látogatások is jól szemléltetik. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint kuvaiti partnere, Salem Abdulah Al-Jaber Al-Sabah külügyminiszter az elmúlt évek során számos alkalommal folytattak kétoldalú tárgyalásokat, legutóbb 2023. július 3-án, Budapesten, amikor is együttműködési megállapodást írtak alá a turizmus terén. A két ország szoros kapcsolatát tükrözi a házelnöki szinten folytatott aktív párbeszéd is.

A Magyar-Kuvaiti GVB 4. ülése – a diplomáciai kapcsolataink 60. évfordulójához közeledve – kiváló alkalmat biztosított az öböl-menti országgal való együttműködés iránti elkötelezettségünk megerősítésére, illetve a két ország közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatok új szintre emelésére.

A gazdasági vegyes bizottsági ülés alkalmával a felek megvitatták és  meghatározták a jövőbeli együttműködés főbb irányait, így a gazdasági, pénzügyi, befektetési és kereskedelmi területeken, az információs és kommunikációs technológia és tudás, a digitális technológiatranszfer, a tudományos kutatás, a közművek, a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az energia, a kultúra és az oktatás terén rejlő lehetőségeket, különös tekintettel a 2023-2027. közötti időszakra szóló kuvaiti fejlesztési terv megvalósításában való magyar részvételre. A társelnökök vezetésével a GVB 4. ülése a barátság és a kölcsönös megértés szellemében zajlott. Az ülés zárásaként a két társelnök aláírta a Magyar-Kuvaiti GVB jegyzőkönyvét, továbbá egyetértettek abban, hogy a Bizottság 5. ülésére Budapesten kerül sor.